O persoal técnico sinala que o
número de esporas do fungo nas plantas triplicouse dende a semana pasada
A Estación Fitopatolóxica de
Areeiro (EFA), centro dependente da Deputación de Pontevedra, vén asegurar no
seu aviso fitopatolóxico desta semana que o nivel de danos nas viñas por
defoliacións e acios secos a causa do Mildeu é xa “elevadísimo”. De feito, o
persoal técnico apunta que o número de esporas do fungo nas plantas triplicouse
dende a semana pasada e, dado que o nivel de risco de infección é moi alto,
aconsella manter unha boa vixilancia e non dubidar en renovar os tratamentos
mollando ben as plantas.
Segundo apunta a técnica Rosa
Pérez, en canto á fenolixía, nos últimos días volveuse observar unha evolución das
viñas, xa que a práctica totalidade ten a uva tamaño chícharo, o que supón unha
ou dúas semanas de retraso fronte á fenoloxía de 2017 - adiantada de xeito
similar á de 2015 e 2014- e un adianto lixeiro fronte ao acontecido na campaña
2016.
Con respecto ao Mildeu, unha semana
máis houbo condicións que continuaron sendo favorables á esporulación do fungo
e ás infeccións secundarias, que provocaron un novo pico no volume de
esporanxios que recolleu o captador situado entre as plantas testemuña da finca
de Areeiro. Se na semana anterior se detectou un valor máximo de 1.112
esporanxios por metro cúbico o día 25 de xuño, nesta semana o día 1 ese valor
case se triplicou, chegando aos 3.040 esporanxios por metro cúbico.
Por outra banda, en canto ás
plantas e parcelas tratadas, no percorrido da rede de seguimento detectouse que
o Mildeu está practicamente presente en todas independentemente da estratexia
de intervención, do tempo transcorrido desde a última aplicación, e do tipo
de funxicida utilizado tanto no último
tratamento como nos anteriores. Por comarcas, en xeral observouse unha
situación máis vantaxosa no Salnés e en Soutomaior que no Condado ou O Rosal.
No referido ás parcelas, hai situacións moi diferentes mesmo dentro da mesma
zona, desde viñas practicamente limpas nas que só hai un único acio cunha
porcentaxe feble de ocupación ata viñas cunha presencia de acios con Mildeu de
arredor do 15-20%.
Nos vindeiros días continuará o
nivel alto de risco, o que implica non abandonar a vixilancia periódica das
viñas, pois poden seguir aparecendo síntomas en acio a consecuencia dos
diferentes ciclos de infección, en especial naquelas parcelas onde a
enfermidade está máis estendida. Caso de aparecer, advirte Pérez, “non dubiden
que deben renovar a intervención, procurando ser moi coidadosos na aplicación,
mollando moi ben a totalidade das plantas e de zonas verdes, e mesmo repasando
o tratamento se non se ten a seguridade de telo feito ben”.
Así mesmo, dende a EFA
advírtese de que aínda poden comezar os problemas polo perigoso Mildeu larvado
(que xa se empeza a observar) e que, como é sabido, aínda é máis difícil de
xestionar con garantías.
Con respecto a outras
patoloxías da viña, dende Areeiro apuntan que empezan a aparecer algúns acios
con algúns grans afectados por Oidio,
mais de momento de xeito bastante puntual. En calquera caso apuntan que o nivel
de alerta debe ser alto, cobrando aínda máis importancia as labores de esfolla
moderada e de eliminación (ou corta) dos gromos sen acios (ou demasiado
longos), aparte dunha correcta realización dos tratamentos.
No que se refire á botrite non hai indicios da presencia
do fungo, mais este ano tan húmido hai que estar moi alerta á posible aparición
de síntomas na uva, favorecer a aireación dos acios, e mesmo aplicar un
tratamento se existe a posibilidade de que a uva teña lesións. Hai que ter moi
en consideración o xeito de facer as rozas da vexetación, porque poden facer
saltar pequenas pedras que rachan a pel do gran, así como as roturas que poida
haber naquelas fincas con maior nivel doutras enfermidades.
Na rede de trampeo de Areeiro,
por outra parte, xa se ten detectado o voo da segunda xeración de Lobesia
botrana en todas as comarcas, polo que se advirte que é fundamental a
observación dos acios para a detección de ovos (que son difíciles de ver) e das
penetracións de larvas.
No hay comentarios:
Publicar un comentario