A Estación Fitopatolóxica, dependente da Deputación de
Pontevedra, vén de emitir o seu aviso fitosanitario con recomendacións e
posibles tratamentos para este inverno
Os técnicos aseguran que é bo momento para iniciar as
aplicacións con cobre en froiteiras, kiwi e buxo
A Estación Fitopatolóxica de Areeiro, dependente da
Deputación de Pontevedra, vén de facer público o seu habitual aviso
fitosanitario con consellos para que os agricultores da provincia inicien os
tratamentos propios do inverno que acaba de comezar. Principalmente, os
técnicos aconsellan atrasar o máximo posible a poda das plantas das viñas que
están afectadas por enfermidades da madeira, así como comezar coa aplicación de
químicos de cobre para evitar os fungos, insectos e bacterias nas froiteiras de
pebida e óso, no kiwi e no buxo. Así mesmo, insisten na importancia de eliminar
as palmeiras afectadas polo picudo vermello para frear o avance da praga.
A técnica responsable dos avisos, Rosa Pérez Otero,
explica que as especiais condicións climáticas deste outono, con poucas
precipitacións e temperaturas anormalmente altas, provocaron que moitas plantas
mantiveran un alto nivel de actividade, o que favoreceu o desenvolvemento de
pragas que noutros casos non se terían desenvolvido nesta época. Co comezo do
frío iniciarase a parada vexetativa e, polo tanto, será bo momento para iniciar
as labores propias do inverno.
Viña
Este verán en practicamente todos os viñedos da
provincia houbo plantas que mostraron síntomas de estar afectadas por
enfermidades da madeira, probablemente incrementado pola seca que se produciu.
Nestas plantas é mellor facer as podas o máis tarde posible para favorecer as
súas reaccións de defensa.
Sexa cal sexa o período elixido para a poda, as normas básicas de actuación que deben
seguirse desde o punto de vista sanitario son podar en tempo seco e sen previsión
de choivas, desinfectar as tesoiras de poda, evitar facer feridas de grandes
dimensións, non deixar tocos, realizar cortes limpos, protexer as feridas
grosas de poda cun funxicida o máis duradeiro posible, non facer cortes en
horizontal e eliminar –sempre- do viñedo todos os residuos de poda, así como
aqueles brazos ou ramas mortas que retiren, xa que a incorporación da madeira
enferma ao terreo favorece a dispersión das enfermidades e tamén dos fungos do
solo ou raíz. Así mesmo, cando se faga
a poda é conveniente aproveitar para arrincar as plantas mortas retirándoas da
finca.
Por outra banda, nas viñas que tivesen presentado
ataques de ácaros é conveniente estimar as poboacións invernantes mediante a
análise das xemas de varas retiradas no momento da poda coa fin de poder actuar
en caso necesario a principios da campaña seguinte.
Froiteiras
Nesta época é importante actuar fronte ás formas invernantes
dos fungos patóxenos eliminando a madeira afectada e aplicando tratamentos
químicos baseados en substancias de cobre -dos que son aconsellables dúas ou
tres aplicacións-. É fundamental non facelos con frío ( temperaturas menores de
8 ºC) nin en previsión de xeadas. Por outra banda, xa se poden retirar as
trampas para capturar e/ou estimar as poboacións de larvas de bichado.
Kiwi
Nesta época a vulnerabilidade das plantas aos
ataques do cancro bacteriano do kiwi é moi elevada debido á humidade característica
do outono e á presenza das feridas nas ramas debido á colleita dos froitos, á
caída das follas e aos cortes de poda, xa que son portas de entrada para as
bacterioses. É aconsellable realizar o antes posible un tratamento cun
insecticida cúprico –sempre con temperaturas ambientais por riba dos 8 ºC- que deberá ser renovado polo menos unha vez
mais antes da primavera.
Cítricos
Coas temperaturas anormalmente cálidas que houbo ata
ben entrado o outono, moitos cítricos, e os limoeiros especialmente, botaron
gomos novos e tenros onde aínda a estas alturas, xa con certo frío, se poden
ver estados ninfais de psilas africanas. A eliminación manual deses gomos é
suficiente nestes momentos para eliminar estas poboacións do insecto, sobre
todo tendo en conta que os froitos están en fase de maduración e recollida.
En canto aos fungos, é preciso tomar unha serie de
precaucións básicas para limitar a súa diseminación, como facilitar o drenaxe
da auga e evitar calquera retención de humidade no contorno das plantas ou, no
caso de que aparezan os característicos froitos parcial ou totalmente podres,
retiralos e eliminalos.
Buxo
e palmeiras
É de esperar que se manifesten novamente certos
fungos que se poden controlar coa aplicación de funxicidas tipo mancozeb, clortalonil
ou cobre. Así mesmo, é fundamental a combinación das medidas culturais
(retirada constante de follas secas e favorecer a aireación das plantas).
Finalmente, no caso das palmeiras, neste ano
volveuse a observar un avance significativo da praga do picudo, sen dúbida
segundo os técnicos, debido a que hai moitas palmeiras afectadas non
eliminadas. O consello é deixar as palmeiras sen podar para evitar atraer aos
escaravellos adultos, máis en calquera caso, de ser imprescindible, cando
empezan os fríos é o mellor momento para realizar eses traballos.
Desde Areeiro insístese en que as palmeiras
afectadas deben eliminarse, ben sexa por empresas que fan este tipo de
traballos (hai varias na provincia) ben sexa polos propios propietarios no caso
de plantas pequenas. Neste caso nunca deben deixarse os restos na finca ou
botalos a outros sitios, senón que deben cortarse en anacos e enterrar todos os
restos a unha profundidade mínima de dous metros.
No hay comentarios:
Publicar un comentario