Rafael Louzán reuniuse onte cos adegueiros para explicarlle o proxecto
·
Os adegueiros amosaron
un grande interese nos dous aspectos principais do proxecto: o referido á
xestión das explotacións e o específico de control das pragas
·
Louzán subliñou o
“gran éxito” do programa e incidiu na notable redución do uso de produtos
fitosanitarios que permite
·
A vindeira semana a
Deputación porá en marcha unha nova ruta do viño no Condado
A Deputación de
Pontevedra solicitará financiamento do programa Life da UE para unha segunda
fase do proxecto Viñas Atlánticas, co obxectivo de estendelo a toda a provincia
e darlle cobertura a todos os viticultores das cinco subzonas da Denominación
de Orixe Rías Baixas.
Así llo comunicou onte pola
mañá aos adegueiros da provincia, cos que se reuniu no Edificio Administrativo
para darlle a coñecer o proxecto.
Rafael Louzán valorou o
“gran éxito” do programa e incidiu na utilidade da plataforma creada no marco
de Viñas Atlánticas á hora de minimizar o uso de produtos fitosanitarios, algo
que reporta uns notables aforros económicos e tamén ambientais.
Así, afirmou que o
obxectivo é que este proxecto, agora circunscrito á zona de O Salnés e
Soutomaior (aínda que conta cun perfil público con certas utilidades para o
público xeral) e desenvolvido pola Deputación da man das cooperativas Paco
& Lola, Condez de Albarei e Martín Códax, “se abra a aqueles que non están
nas tres cooperativas, para que calquera viticultor se poida adherir a este
sistema”.
Interese xeralizado entre os adegueiros
No transcurso da
xuntanza, os adegueiros amosaron un elevado interese nas aplicacións e
ferramentas creadas no marco de Viñas Atlánticas, tanto no que respecta aos
instrumentos destinados a unha xestión máis eficaz das explotacións como na
parte específica orientada á redución da aplicación de produtos fitosanitarios
por medio dun sistema de modelado matemático que permite coñecer o risco de
aparición de enfermidades (fundamentalmente mildiu) e establecer o mellor
momento para tratar as viñas.
Esta predición realízase
en base ás estacións meteorolóxicas instaladas nas parcelas do Salnés, á
situación concreta do fungo, ás condicións do viñedo e, incluso, aos
tratamentos previos que se teñan dado na parcela.
Con estes datos, ofréceselle
aos viticultores un aviso do risco de que a súa parcela sexa atacada polo
mildiu, indicándolle se convén ou non dar tratamento. Desta forma, redúcense as
aplicacións de fitosanitarios ao mínimo necesario.
De feito, os 450
viticultores que participaron no proxecto en 2012 rebaixaran a aplicación de
fitosanitarios entre un 15 e un 20%, porcentaxe que este ano se superará
sensiblemente.
Cobertura das 5 subzonas
Aínda que na actualidade
xa existe un perfil público ao que todos os viticultores da provincia poden
acceder, para obter información e recomendacións exactas e concretas para cada
parcela, é preciso estender a rede de sensores meteorolóxicos e lograr a implicación
dos produtores e técnicos, que son os que deben incluír os datos particulares da
viña –tratamentos, tarefas de poda, aboado, …- no libro dixital de explotación,
dado que algúns deles son fundamentais para o cálculo da necesidade ou non de
tratamento (dado que, por exemplo, pode que na zona da parcela haxa un
elevadísimo risco de mildiu, pero que a viña en cuestión fose tratada uns días
antes e aínda lle dure a protección).
Por iso, a Deputación
optará a unha nova fase deste proxecto na nova convocatoria do programa Life,
co obxectivo de acadar o financiamento necesario e darlle cobertura ás 5
subzonas da D.O. Rías Baixas existentes na provincia: Ribeira do Ulla, Val do
Salnés, Soutomaior, O Rosal e Condado do Tea.
Ruta do viño do Condado
Rafael Louzán aproveitou
tamén para anunciar a inminente posta en marcha, por parte da Deputación, dunha
nova ruta do viño nas comarcas de O Condado.
O presidente da
Administración provincial incidiu en que a nova ruta, que se presentará no mes
de decembro e que terá como base Ponteareas, vai permitir que, ao igual que xa
se está facendo en O Salnés, tamén O Condado se beneficie dunha maior
proxección turística co viño e a cultura vitivinícola como base.
No hay comentarios:
Publicar un comentario